Waarom je als overdag de zon schijnt helaas tóch niet kunt tennissen: het fenomeen opdooi

26 februari 2023


Beste leden,

Jullie herkennen deze situatie wel: het is een zaterdag in de koude maand februari, het zonnetje schijnt uitbundig en het weer nodigt uit om lekker een balletje te slaan. Je appt een tennismaatje, die is ook enthousiast en je gaat naar de KNLTBClubapp om een baan te reserveren. Wat is dat nou, alle banen in onderhoud/niet bespeelbaar, hoe kan dat? Het antwoord is vaak: opdooi.

Neem nu afgelopen weekend en komende week. koude nachten met nachtvorst en prachtige zonnige dagen met een graad of 6 à 7. Best fris weer, maar prima om te tennissen zou je zeggen.

Ron van der Heijde, onze groundsman, legt uit:
"Door nachtvorst gaat de baan bevriezen en zet deze uit door het vocht wat in de baan zit, zeker als het net daarvoor geregend (sneeuw/hagel) heeft. Als dan overdag de temperatuur weer boven nul komt (zeker met sterke zon) ontdooit de bovenlaag van het gravel als eerste. Het vocht van die ontdooiing kan niet naar beneden omdat de onderlaag nog bevroren is. er komen (opdooi)plassen door het vocht wat dus niet weg kan. Er ontstaat een soort drab/modder op de baan."

Ron vervolgt: "Als je hier op zou gaan spelen dan breng je echt een behoorlijke schade aan de baan en duurt het veel langer voordat de banen weer goed bespeelbaar zijn. En dus niet hobbelig zijn, allerlei kuilen hebben, of met losliggende lijnen. Want zodra de vorst helemaal uit de baan is, dat is na een dag of twee na de nachtvorst, dan begin ik de lijnen, die door de vorst uit de baan zijn gedrukt, handmatig in de baan te walsen. Daarna voorzichtig met de wals achter de driewieler de banen egaliseren. Het heeft simpelweg tijd nodig voordat dan een baan weer bespeelbaar is. Meestal lukt het me om de banen weer binnen twee a drie dagen allemaal redelijk bespeelbaar te hebben. Vorig jaar hebben we 5 vorstperiodes gehad en deze week wordt de 4e van deze winter. Hopelijk de laatste… het is altijd jammer als de leden niet kunnen spelen maar om de banen vanaf dat het voorjaarsseizoen begint goed te hebben moet ik de banen die tijd soms geven."

Van het Bestuur heeft Ron de opdracht gekregen om ervoor te zorgen dat de leden zo veel mogelijk kunnen tennissen gedurende het hele seizoen maar dat de periode van 1 april tot 1 oktober de belangrijkste is. Dat betekent dat er in de winterperiode gewoon lekker getennist moet kunnen worden maar dat ook -waar nodig, de banen beschermd moeten worden tegen schade op langere termijn.    

Ron zegt: "Bij ongunstige weersomstandigheden of -voorspellingen maak ik elke ochtend, dus ook in het weekend, rond 8.00 uur een rondje over de banen. Als er niet gespeeld kan worden haal ik alle geplande potjes uit het reserveringssysteem en blokkeer de gravelbanen. Soms als er ruimte is, verzet ik de potjes ook wel naar smashcourt. Om duidelijk te zijn naar de leden zet ik op de banen pionnen neer. En ik stuur via de KNLTBClubapp een banenradarbericht uit. Zodra het verantwoord is maak ik de banen speelklaar, ook als dat in het weekend is. Op deze manier kunnen leden zo snel mogelijk weer spelen en kunnen we ook op langere termijn van goed bespeelbare banen genieten. " 

"Deze week verwachten we ook weer nachtvorst. Per dag bepaal ik of er gespeeld kan worden. De meeste mensen weten dat inmiddels ook wel, ze plannen in en zien wel of ik ze eruit gooi of verplaats. Dagen van te voren blokken doe ik niet: het kan altijd nog meevallen en zijn er toch nog gravelbanen bespeelbaar."

Als Bestuur gaan we af op de kennis en ervaring van Ron en de opdracht aan Ron is helder: onze leden zo veel mogelijk kunnen laten spelen zonder lange-termijn schade aan de banen aan te richten door weersomstandigheden. En dat kan dus wel eens betekenen dat op een mooie zonnige dag er niet gespeeld kan worden op onze banen, hoe jammerlijk dat ook is (en soms onbegrijpelijk dat ook lijkt). Wij vragen onze leden om begrip hiervoor.

Gelukkig is de lente in zicht, tot gauw op de baan bij het nieuwe voorjaarsseizoen.

Bestuur TV Naarden

Nieuwscategorieën

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 35 694 0977

Address

Amersfoortsestraatweg 14a
1411 HC Naarden

KVK-nummer

40516032